söndag 23 juni 2013

Den ljuva blomstertid är här!

Vilken härlig tid vi lever i nu. Det grönskar och blommar överallt. Naturen är en gåva som ger inspiration och välbefinnande. Det tokiga är att vi har så många "måsten", så att vi inte unnar oss att ströva ute i naturen så mycket som vi borde.

Min midsommarnatt var fylld av naturupplevelser. Vi hade en blomstervandring till Ansätten med 21 trevliga och intresserade deltagare.
Längs leden fanns mängder av fina blommor att studera. Midsommarblomster, rödblära, smörblommor, ängssyra och hundkex översållade ängen intill vägen. I granskogen mötte oss  frodiga tortor och stormhattar. Under granarna lyste hönsbären upp. Men för att få se de små orkidéerna korallrot och spindelblomster fick vi böja oss ner och titta lite mera noggrant.
Längre upp efter leden passerade vi en gammal fäbodäng som prunkade av gula  vackra smörbollar.
Halvvägs upp till fjället var det dags för midsommarmiddag. Ewa, Kickan och Anders hade arrangerat en riktig festplats ute i naturen. Ett fint lövat tält med ballonger och dukade bord. Supergod mat och en fantastisk jordgubbstårta.
Med fullproppad mage blev stegen lite tyngre när vi fortsatte vår vandring mot fjället. Men blommorna fortsatte att glädja oss. Den gula fjällviolen följde oss hela vägen. Tätört, vattenklöver, stjärnbräcka, norsknoppa och skogskovall pockade också på uppmärksamhet.
Väl uppe vid fjället kom något vitt fladdrande över myren. En vit ren? Nej, det var  "Fjällfina" och hennes flicka. De dansade fram till oss - önskade oss Glad midsommar - och satte björklövskransar på våra huvuden. Vilken överraskning!
Efter mycket skratt och prat fick vi rådet att spara kransen för att lägga den i julbadet. Då skulle vi få en god hälsa resten av året.
Vi knatade sen vidare uppför fjällsluttningen och överraskades igen. Nu av mängder av fjällsippor. Mera fjällvioler och vackra tuvor av fjällglim.
Tyvärr lyste solen med sin frånvaro så vi fick inte uppleva fjolårets tjusiga solkaskad på himlen. Däremot fick vi känna på häftiga vindar på fjällets topp. Trots ett tufft klimat så växer några små blommor runt toppröset.
Vindarna gjorde att vi drog oss neråt. Samtalen och skratten varvades med allvarligare tankar om naturens skönhet.
Vi strosade vidare ner mot byn. När vi nådde platsen för vår middag såg vi inte ett spår. Allt var bortstädat.
Var det en hägring eller verklighet?
Hur som helst var det en härlig kväll och natt. Jag var hemma vid tvåtiden.
Men det var faktiskt svårt att somna efter alla intryck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar