måndag 22 oktober 2012

Barnens naturstig


Idag har jag gått ett par varv i gammelskogen alldeles utanför byn. Det är otroligt mysigt och avkopplande. Men idag hade jag också ett annat syfte med med min skogsrunda. Jag fantiserade om hur barn skulle uppleva skogen. Jag tyckte mig se spänningen i deras ögon, om de som jag duckade under täta gammalgranar och klev över omkullfallna träd. Blir överraskade av träd som formligen draperats av garnlavar, träd som vuxit sig så krokiga, att de likanar en stol och ett träd som delade sig i två stammar och som såg ut som en jättelik slangbella.
Skogen är helt fantastisk. Det finns så mycket att se och uppleva. Just det vill jag gärna förmedla till barnen. Kanske det beror på min bakgrund som lågstadielärare eller på att jag ser nyfikenheten på allt i naturen hos mina barnbarn. Så just nu planerar jag faktiskt att göra "Barnens naturstig" med skyltar som ger barnen kunskaper om djur och växter. Skyltarna blir smala skyltar som kan fällas upp och ner i en stolpe. Då blir det lite spännande att vicka upp skylten och se vad som finns där. Dessutom blir inte skogen "nerskräpad" med skyltar som lyser lång väg. Några djur i naturlig storlek kommer att förstärka upplevelsen av livet i skogen.
Ja, än är det här bara ideer och planer. Jag skriver på en projektansökan. Så framåt våren får vi se hur det blir. Drömmen om att gå med barnen i gammelskogen, kommer jag att leva med i vinter och längta till sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar