fredag 26 oktober 2012

Så kom snön och tankar på julen

 
 
Idag har vi haft en riktig snöstorm, med yrsnö runt husknutarna. En första känning av den kommande vintern. Det har blivit vitt på marken och därmed lite ljusare.
När snön kommer, kommer också tankarna på advent och julförberedelser.
 Inför julen vill man ju gärna pynta lite utanför huset, vid entrén eller i trädgården. Men i vårt klimat är det inte lika enkelt. Man måste ta hänsyn till en massa snö, blåst och kyla. Om man inte vill ha en plasttomte, vad ska man då ha? Efter lite funderande så hade jag min bild klar. Tomten ska vara av naturmaterial, trä och ull. Stommen fick bli en rejäl timmerstock, som pallar för hårda vindar. Mössan tovades och likaså näsan och skägget. Lite pyssel är det plocka fram lockarna i skägget, som tovas av okardad ull. Men det är värt besväret. Nu har jag en egen och annorlunda gestalt som jag döpt till "Brotomte".
Den kan stå ute i stort sett hela vintern. Men när vårsolen kommer så bleker den ullen så att en mörkgrå luva blir brungrå. De som är tuffast mot brotomten är dock småfåglarna som söker bomaterial på våren. Jag har faktiskt renoverat några tomtar som blivit rejält sönderhackade.
I bara farten så blev det några småttingar också. De kanske kan få komma in i farstun.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar